Home Open Account Help 194 users online

Model Railroading > Digitrax help requested


Date: 05/20/20 18:26
Digitrax help requested
Author: yooperfan

I have a small layout with a DB150 command station and one DT400 throttle. Today I was operating my best running loco, a Proto 2000 GP9 with a DH 121 decoder I had installed, and all was well until I unplugged the throttle and then plugged it in again. The locomotive took off at full speed and the throttle seemed to have no effect. I finally reprogrammed the thing but it still would not run at anything other than medium speed or faster. In an effort to fully "fix" it I then started messing with the acceleration and deceleration CV's, which I had never done before. The result is the locomotive now takes a long time to start, stop, and reverse which, although maybe more prototypical, is excruciating to me when switching with it. 

Is there  a way to get the decoder back to what it was before I unplugged the throttle this afternoon? In other words back to when I first bought it. 

Thank you for any thoughts. 



Date: 05/20/20 19:42
Re: Digitrax help requested
Author: railstiesballast

Generailly setting CV8 to 8 will reset almost any decoder back to the factory baseline settings.
If you do that remember that the address will be 3.
Sometimes it has to be done, you would be no worse off than when you bought it.
Good luck.



Date: 05/20/20 19:46
Re: Digitrax help requested
Author: SimpleMoMike

I have had this happened to members in our club and they performed a factory reset of by changing CV08 to 008/x08. This will return the loco back to address "03" and then you can reprogram it to the number of your choosing. Hope this helps.



Date: 05/20/20 21:10
Re: Digitrax help requested
Author: BlackWidow

Yes, definitely put the locomotive on the programming track and set CV08 to 8.  Also, upgrade to a DH126!  The DH121 is obsolete and just seems to act strangely at times.  I have upgraded all my locomotives with DH121s to DH126s.



Date: 05/21/20 07:48
Re: Digitrax help requested
Author: BAB

Am very glad that I chose NCE over that system on my layout all throttles still work just as they should dont have to up grade for one. And two it doesnt just stop working if you dont turn the throttle once in a while.



Date: 05/21/20 10:28
Re: Digitrax help requested
Author: brfriedm

Usual troll comments from BAB. As always, he is clueless.  This is about a decoder not working Babalon.  Not throttles....  Bruce


BAB Wrote:
-------------------------------------------------------
> Am very glad that I chose NCE over that system on
> my layout all throttles still work just as they
> should dont have to up grade for one. And two it
> doesnt just stop working if you dont turn the
> throttle once in a while.



[ Share Thread on Facebook ] [ Search ] [ Start a New Thread ] [ Back to Thread List ] [ <Newer ] [ Older> ] 
Page created in 0.0422 seconds